Restaurare Vila Tataru

Casa Tataru este una dintre constructiile cele mai reprezentative pentru arhitectura locuintei moderniste din prima treime a secolului XX a orasului Cluj.
Momentul edificarii constructiei coincide cu o perioada de maxima dezvoltare economica a oraşului, anii 1936-1938.
Edificatorul casei a fost doctorul Tataru, personaj important al lumii medicale clujene interbelice.
Proiectantii sunt arhitectii Elsie Lazar şi Gio Ponti.
Pe amplasamentul casei se afla o cladire actualmente demolata care apare in fotografiile din albumul Familiei Tataru si pe planul orasului din 1918.

Constructia casei s-a realizat intr-o singura etapa probabil in intervalul 1936-1938.
Casa a fost locuita de familia Tataru si dupa instaurarea regimului comunist. Dupa moartea doctorului Tataru casa a revenit mostenitorilor care au vandut-o partial. In anii 80 casa a fost extinsa prin adaugarea unei mansarde peste corpul parter. Aceasta este cea mai brutala interventie pe care a suferit-o constructia pe perioada intregii sale existente.

In intreaga perioada de dupa 1990, regimul de proprietate asupra casei a suferit multe modificari. Acest fapt a dus la decaderea starii fizice şi la interventii care au alterat partial interiorul. Din anul 2013 casa are un singur proprietar.
Cu ocazia acestei revitalizari, corpul de cladire cel mai vizibil al ansamblului ar putea sa-si recapete infatisarea exterioara originala (culoarea originala a paramentului, refacerea tamplariilor, refacerea invelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie).
Aceste lucrari ar putea sa devina un model de restaurare pentru locuintele moderniste clujene.
Un alt argument in ceea ce priveste oportunitatea investitiei este faptul, ca nu se propun interventii structurale majore si faptul ca toate amenajariile interioare propuse sunt reversibile.

arh. Voicu BOZAC
arh. Bogdan FODOR 

 

Detalii tehnice:

Denumire proiect: Reabilitare, construire corp piscina, construire corp garaj, amenajari exterioare, imprejmuire
Beneficiar: P.F.
Proiectant general: arh. Voicu BOZAC si S.C. Atelier FKM S.R.L.
Proiectant rezistenta: S.C. LAMINA S.R.L. prin ing. Jacint VIRAG
Proiectant instalatii:  S.C. GEI S.A.
Locatie:  Cluj-Napoca
Durata lucrarii: 16.10.2014-

 • "Corectitudine. Incredere. Profesionalism. Colaborare permanenta cu arhitectul. Rezultatul final: bucuria comuna a casei construite."

  Peterffy Miklos - arhitect

 • "Profesionalism rar intalnit, abordare cu maxima atentie si aplecare - toate intr-o echipa plina de coeziune si entuziasm: WEBERBAU"

  Macalik Arnold - arhitect

 • "Compania Weberbau a fost consultantul nostru pe parcursul proiectului, tinand cont de toate cerintele investitiei, dar avand in vedere solutiile cele mai optime. Serviciile de consultanta prestate de Weberbau ne-a ajutat sa eficientizam costurile investitiei si sa finalizam o lucrare de care suntem mandrii."

  Negele Eniko - Corso Bistro

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes. Am fost foarte multumita de lucrarile contractate cu aceasta firma, au fost bine executate si au fost respectati termenii de predare."

  Stoica Matilda - director Etichett Prod

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes, bazandu-se pe experienta si expertiza personalului tehnic, coroborata cu o coordonare precisa si eficienta. Lucrarile efectuate au fost de o calitate ridicata iar derularea lor s-a facut cu meticulozitate."

  Popa Florin - beneficiar

 • "Construirea casei care inseamna ”acasa” pentru familia noastra, a fost un proiect la care a contribuit fiecare membru. Am incredintat executarea proiectului companiei Weberbau pe considerente profesionale, si am obtinut caminul dorit"

  Mircea Suciu - director Comelit s.r.l.