Restaurare casa Kos Karoly

Strada General Eremia Grigorescu (fosta Rakoczi) si strazile laturalnice formau unul dintre primele cartiere de vila ale orasului, fondat in anii 1900. Pe strada, si astazi se mai regasesc multe vile construite in perioada antebelica si interbelica, care din pacate, inca nu au intrat sub protectie patrimoniala, si sunt afectate de reconstructii, refatadizari severe sau chiar demolari. Cladirea studiata, cu functiune de tip vila familiala (cu doua apartamente si in original) este tipica pentru aceasta zona a orasului. Pe baza bibliografiei, cladirea a fost proiectata de vestitul arhitect Kós Károly in anul 1921, pentru un executant cunoscut al vremii, Viola Kornel, colaboratorul arhitectului cunoscut, Moll Elemer. In bibliografia de specialitate a fost publicat planul parter si fatada originala, desenate de Kos. In arhitectura lui Kos erau foarte rare elementele barochizante, insa, pe baza unui interviu din anii 1970, in unele cazuri s-a inspirat din formele baroce simplificate ale bisericilor satesti (in mod concret porticul sudic al bisericii catolice de la Ghelinta) sau ale caselor orasenesti (de exemplu din Turda). De altfel, regasim multe elemente tipice ale proiectelor lui Kos pe cladire: compozitia planimetrica si volumetrica subordonata caracteristicilor proprii ale incaperilor din care este compusa, spatii cu terminatie semicirculara, elemente decorative geometrice de pe fatade si in interior („coloanele" exedrei si a verandei, balustrada de lemn a scarii), folosirea suporturilor de ghiveci de flori ca si elemente de articulare arhitecturala etc.    

Dr. WEISZ Attila, istoric de arta

Detalii tehnice:

Denumire proiect: Restaurare casa Kós Károly
Beneficiar: P.F.
Proiectant general: TEKTUM ARHITECTURA & ARTA SRL, arh. Laszlo TULOGDY
Proiectant rezistenta: TOP PROIECT SRL
Proiectant instalatii: GRAD INSTAL SRL
Locatie: Str. General Eremia Grigorescu
Durata lucrarii: 01.02.2017 -

 

 

 

 • "Corectitudine. Incredere. Profesionalism. Colaborare permanenta cu arhitectul. Rezultatul final: bucuria comuna a casei construite."

  Peterffy Miklos - arhitect

 • "Profesionalism rar intalnit, abordare cu maxima atentie si aplecare - toate intr-o echipa plina de coeziune si entuziasm: WEBERBAU"

  Macalik Arnold - arhitect

 • "Compania Weberbau a fost consultantul nostru pe parcursul proiectului, tinand cont de toate cerintele investitiei, dar avand in vedere solutiile cele mai optime. Serviciile de consultanta prestate de Weberbau ne-a ajutat sa eficientizam costurile investitiei si sa finalizam o lucrare de care suntem mandrii."

  Negele Eniko - Corso Bistro

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes. Am fost foarte multumita de lucrarile contractate cu aceasta firma, au fost bine executate si au fost respectati termenii de predare."

  Stoica Matilda - director Etichett Prod

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes, bazandu-se pe experienta si expertiza personalului tehnic, coroborata cu o coordonare precisa si eficienta. Lucrarile efectuate au fost de o calitate ridicata iar derularea lor s-a facut cu meticulozitate."

  Popa Florin - beneficiar

 • "Construirea casei care inseamna ”acasa” pentru familia noastra, a fost un proiect la care a contribuit fiecare membru. Am incredintat executarea proiectului companiei Weberbau pe considerente profesionale, si am obtinut caminul dorit"

  Mircea Suciu - director Comelit s.r.l.