Restaurare Casa Hintz

Sirul cladirilor de pe latura de nord a Pietei Unirii, piata centrala orasului, a fost ridicat dupa pierderea functiei zidurilor vechii cetati si a definitivarii centurilor, terminate probabil la sfarsitul secolului al XV-lea. In lipsa ancadramentelor medieval databile, nu se poate data cu exactitate prima faza de constructie a imobilului, insa pare sigura existenta unei cladiri parter cel tarziu la inceputul secolului al XVI-lea.
Casa Hintz, numita uneori Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric si de arhitectura situat in Piata Unirii, la numarul 28, colt cu strada Regele Ferdinand. In acest imobil a fost deschisa in anul 1573 prima farmacie din oras. Cladirea gazduieste in prezent colectia muzeului de istorie a farmaciei.
Cladirea in sine dateaza cel tarziu de la inceputul secolului XVI - in acea perioada, vechile ziduri ale orasului au fost inlocuite cu cele medievale, cunoscute de clujenii de azi, iar pe latura Nordica a Pietei Centrale s-au ridicat noi case. A doua etapa de constructie este cea din perioada baroca, atunci cand cladirea a fost in posesia familiei Mauksch . La 1766, are loc o renovare generala; atunci sunt realizate picturile murale din Officina si stucaturile, iar fatada principala se remodeleaza. O fotografie de la 1868 infatiseaza casa ca avand, la parter, striuri decorative, in timp ce etajul era decorat cu pilastri, geamurile avand la randul lor chenare ornamentale si panouri semicirculare, cu decor in relief.
O noua imagine de la 1904 arata modificari suplimentare: panourile de deasupra golurilor au fost refacute cu noi chenare de tencuiala, inchise in segment de cerc si decorate cu console aparente, in formate volute (ornament in forma de spirala).
In 1950, o incapere a fost smulsa din trupul casei pentru a deveni pasajul pietonal existent astazi; in acest fel s-a create gangul cunoscut astazi clujenilor, dar au avut loc si alte modificari, cladirea primind o fatada mai simpla, fara elemente de decor.
In prezent imobilul este utilizat dupacum urmeaza: la subsol- spatii de expozitie ale Muzeului Farmaciei, respectiv spatii neutilizate; la parter si mezanin - spatii ale Muzeului Farmaciei( intrare, spatii de expozitie, spatii administrative, grupuri sanitare), spatii de alimentatie publica(incluzand sala de mese, bucatarie, spatii de depozitare, grupuri sanitare, spatii administrative ); la etaj - spatii de birouri si locuinte (birou, camere de locuit, bucatarie, depozit, grupuri sanitare); la acoperis pod
neutilizat.
Casa are patru ferestre spre centrul orasului (Piata Unirii), aripa mai lunga(cu sase ferestre) situandu-se pe strada Regele Ferdinand. Elemente renascentiste se mai gasesc doar in cateva dintre camerele de la parter, in curtea ingusta si in pivnita.
In jurul anilor 1820, frontul casei a fost modificat in stil clasicist, insa la jumatatea secolului al XX-lea si-a reprimit aspectul puritan, care releva mai elocvent adevarata ei vechime.
Se regasesc finisajele traditionale (tencuiala pe bazade var, pardoseli parchet, tamplarii din lemn etc.) dar si noi (tencuiala pe bazade ciment, zugraveli lavabile, pardoseli beton etc.) in urma interventiilor ulterioare. Starea tehnica a finisajelor este stabilita, descrisa prin expertiza tehnica si studiile de fundamentare de specialitate.
In privinta utilitatilor, imobilul este racordat la reteaua de apa si canalizare, electricitate, gaz, si dispune de incalzire cu centrala termica proprie. Starea tehnica a instalatiilor este stabilita prin expertiza tehnica si studiile de fundamentare de specialitate.
Conform releveului, a expertizei tehnice si a studiilor de fundamentare (biologic, geologic, istoric) starea fizica-functionalaa cladirii este una nesatisfacatoare in multe zone, in principal la subsol-parter si acoperis, din cauza umiditatii ridicate si a infiltratiilor continue.

arh. Benjamin KOHL
arh. Endre VANYOLOS

 

Detalii tehnice:

Denumire proiect: Lucrari de interventii de prima urgenta
Beneficiar: dr. Georg HINTZ
Proiectant general: PLANWERK ARHITECTURA+URBANISM SRL prin arh. Benjamin KOHL, arh. Endre VANYOLOS
Proiectant rezistenta: PROGIR STRUCTURAL SRL prin ing. Georgiana TIRT
Proiectant instalatii: PROGIR SRL prin ing. Radu INDOLEAN
Locatie: Cluj-Napoca
Durata lucrarii: 15.12.2018 -

 • "Corectitudine. Incredere. Profesionalism. Colaborare permanenta cu arhitectul. Rezultatul final: bucuria comuna a casei construite."

  Peterffy Miklos - arhitect

 • "Profesionalism rar intalnit, abordare cu maxima atentie si aplecare - toate intr-o echipa plina de coeziune si entuziasm: WEBERBAU"

  Macalik Arnold - arhitect

 • "Compania Weberbau a fost consultantul nostru pe parcursul proiectului, tinand cont de toate cerintele investitiei, dar avand in vedere solutiile cele mai optime. Serviciile de consultanta prestate de Weberbau ne-a ajutat sa eficientizam costurile investitiei si sa finalizam o lucrare de care suntem mandrii."

  Negele Eniko - Corso Bistro

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes. Am fost foarte multumita de lucrarile contractate cu aceasta firma, au fost bine executate si au fost respectati termenii de predare."

  Stoica Matilda - director Etichett Prod

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes, bazandu-se pe experienta si expertiza personalului tehnic, coroborata cu o coordonare precisa si eficienta. Lucrarile efectuate au fost de o calitate ridicata iar derularea lor s-a facut cu meticulozitate."

  Popa Florin - beneficiar

 • "Construirea casei care inseamna ”acasa” pentru familia noastra, a fost un proiect la care a contribuit fiecare membru. Am incredintat executarea proiectului companiei Weberbau pe considerente profesionale, si am obtinut caminul dorit"

  Mircea Suciu - director Comelit s.r.l.