Reabilitare cladire @RECORD PARK

Fosta Fabrica de tutun din Cluj, un complex de cladiri istorice din categoria monumentelor istorice industriale in anul 2007, fusese demolata aproape complet. Datorita faptului ca locatia originala a fabricii era divizata de Canalului Morii, si portiunea mai mica la nord de apa in 2007, era in administrarea companiei Argos, o cladire anexa a fabricii istorice a scapat de buldozere. Aceasta era prima fabrica moderna din istoria orasului, care oferea loc de munca pentru mai multe sute de persoane inca la cumpana secolelor XIX-XX, iar productia era partial mecanizata. Complexul de cladiri al Fabricii de tutun, databil la a doua jumatate a secolului al XIX-lea nu era declarat monument istoric (in pofida uzantei de a introduce automat cladirile mai vechi de 100 de ani pe Lista Monumentelor Istorice), si facea parte dintr-o categorie de cladiri istorice deosebit de vulnerabile: patrimoniul industrial construit.
Cladirea dispune de o planimetrie si volumetrie simpla, o caracteristica generala a constructiilor industriale. Acoperisul este in doua ape, invelite cu placi de ardezie de forma patrata. La capatul vestic al fatadei sudice gasim o copertina metalica, care probabil a fost adusa de la o alta cladire, dar in mod sigur este de epoca, cum arata si modul de imbinare, prin nituri.
Este interesant faptul ca la ferestre, tamplaria istorica s-a pastrat aproape in totalitate, insa usile sunt moderne, cu tamplarie metalica, confectionate in anii 1960-1970. Ferestrele au inchidere in segment de cerc, partea superioara a lor este marcata printr-un contur gros de tencuiala. La ferestre s-a pastrat in stare functionala si feroneria originala. Structura de rezistenta originala a cladirii s-a pastrat in intregime: in interior se ridica 25 de perechi de stalpi (atat la parter cat si la etaj), care sustin grinzi de structura metalica. Aparent, stalpii sunt din zidarie, insa intr-o incapere din zona vestica se poate observa ca acestea contin de fapt un miez metalic, "imbracat" cu caramizi moderne, cu gauri, realizat candva in anii 1960-70. Un singur stalp nu a fost "imbracat" in caramida (doar vopsit cu vopsea de ulei), altul a fost partial eliberat de zidarie. Stalpii metalici au sectiune circulara si au prelucrare si decor tipic pentru sfarsitul secolului al XIX-lea, cu "capitel" profilat, de pe care se ridica un element de prindere a grinzii metalice superioare. Pe stalpul "liber" chiar gasim o inscriptie stantata, scurta, dar importanta: RUSZKITZA / 1885. Inscriptia se refera la locul si la data realizarii stalpilor. Localitatea din inscriptie este mai putin cunoscuta astazi, insa a fost importanta la cumpana sec. XIX-XX: este vorba despre satul Ruschifa din judetul Caras Severin, respectiv de localitatea, Rusca Montana, amandoua fiind cunoscute pentru extragerea minereurilor feroase si pentru productia de fier. Fierul produs aici era folosit mai ales in constructii si structuri ingineresti in perioada Monarhiei Austro-Ungare, mai multe poduri din orasele banatene Mehadia, Lugoj sau Caransebes erau construite din elemente de fier confectionate in cele doua localitati.
Podul s-a pastrat in starea initiala, aproape fara nici o modificare majora. Sarpanta este o structura inginereasca timpurie, si pare a fi originala si invelitoarea de ardezie. Este interesant faptul ca si in pod gasim zidul cu usa metalica originala.

Dr. WEISZ Attila, istoric de arta

Detalii tehnice:

Denumire proiect: Reabilitare cladire existenta
Beneficiar: SPEEDWELL, RECORD PARK
Proiectant general: FUSE ARCHITECTURE & INTERIOR DESIGN SRL prin arh. Andrei PETRACHE
Proiectant rezistenta: WINCON SRL 
Proiectant instalatii: CSP PROIECT LINE SRL
Locatie: Cluj-Napoca
Durata lucrarii: 11.03.2019 - 11.04.2020

 • "Corectitudine. Incredere. Profesionalism. Colaborare permanenta cu arhitectul. Rezultatul final: bucuria comuna a casei construite."

  Peterffy Miklos - arhitect

 • "Profesionalism rar intalnit, abordare cu maxima atentie si aplecare - toate intr-o echipa plina de coeziune si entuziasm: WEBERBAU"

  Macalik Arnold - arhitect

 • "Compania Weberbau a fost consultantul nostru pe parcursul proiectului, tinand cont de toate cerintele investitiei, dar avand in vedere solutiile cele mai optime. Serviciile de consultanta prestate de Weberbau ne-a ajutat sa eficientizam costurile investitiei si sa finalizam o lucrare de care suntem mandrii."

  Negele Eniko - Corso Bistro

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes. Am fost foarte multumita de lucrarile contractate cu aceasta firma, au fost bine executate si au fost respectati termenii de predare."

  Stoica Matilda - director Etichett Prod

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes, bazandu-se pe experienta si expertiza personalului tehnic, coroborata cu o coordonare precisa si eficienta. Lucrarile efectuate au fost de o calitate ridicata iar derularea lor s-a facut cu meticulozitate."

  Popa Florin - beneficiar

 • "Construirea casei care inseamna ”acasa” pentru familia noastra, a fost un proiect la care a contribuit fiecare membru. Am incredintat executarea proiectului companiei Weberbau pe considerente profesionale, si am obtinut caminul dorit"

  Mircea Suciu - director Comelit s.r.l.