Concert comemorativ

Concert comemorativ Kodaly Zoltan

"Anul acesta comemoram 135 de ani de la nasterea marelui compozitor maghiar Zoltan Kodaly, iar în data de 6 martie s-au implinit exact 50 de ani de cand nu mai este printre noi. Datorita acestui fapt pe parcursul acestui an va fi comemorat în cadrul mai multor manifestari culturale.

Una dintre aceste manifestari a fost cea din data de 06.03.2017, gazduita de sala studio a Academiei de Muzica Gheorghe Dima, in cadrul careia au fost interpretate cateva piese compuse de Kodaly in recitalul a doi artisti exceptionali, pianista Gabriella Brezoczki (Koln) si violoncelistul Elod Kostyak.
Zoltan Kodaly a fost compozitor, folclorist si pedagog muzical in acelasi timp. Aceasta tripla vocatie i-a determinat intreaga opera. Vorbim de un muzician de valoare universala al carui efect se resimte chiar si azi in pedagogia muzicala, in relatia muzicienilor maghiari cu muzica. El era cel care a pus fata in fata folclorul autentic cules de el cu „folclorul orasenesc" cu tenta populara. Ca intemeietor al folcloristicii comparate a considerat foarte important ca folclorul maghiar, muzica populara maghiara sa ajunga pe scena muzicii clasice. Prin culegerile sale, a reusit sa salveze pentru posteritate cca. doua sute de mii de melodii populare, netinand cont de originea etnica a acestora. In calitate de pedagog muzical a introdus o noua metoda de predare denumit metoda Kodaly, care in anul 2016 a fost declarat de UNESCO parte a patrimoniului cultural universal. Putem spune cu curaj ca datorita lui o natiune a invatat sa cante, sa asculte si sa iubeasca muzica
.

Kostyak Elod, organizator

Importanta cultivarii si interiorizarii muzicii, sau altfel spus ars poetica lui Kodaly este foarte frumos redata într-un citat din anul 1944: „Muzica este hrana sufletului si nu poate fi compensata cu nimic. Cel care nu traieste cu muzica, va trai si va muri într-o anemie sufleteasca. Viata sufleteasca totala nu exista fara muzica. Exista parti ale sufletului, care pot fi luminate numai prin muzica." Aceasta hrana sufleteasca este una universala si internationala, este un izvor din care oricine si oricand poate sa-si aline setea sufleteasca. Kodaly propaga importanta acestuia pana la moarte. Angajamentul si vocatia lui au devenit si izvorul prestigiului international de care se bucura opera sa.
In 6 martie deci, am avut placerea de a asculta un recital constand din piese compuse în anii 1910-1920 si interpretate de pianista Gabriella Brezoczki si de violoncelistul Elod Kostyak. La Miskolc, pianista Gabriella Brezoczki a fost eleva profesoarei Margit Kincses Selmeczi, studiile superioare si le-a terminat la Debrecen, dupa care a urmat un curs de perfectionare la Koln, obtinand o diploma de artist concertist. Este membra a Operei de Camera din Koln .
Pentru melomanii clujeni, Elod Kostyak este un nume binecunoscut. Este prim-violoncelistul Operei Maghiare din Cluj, dar pe scenele transilvane il putem intalni destul de des si in alte ipostaze: ca membru al unor formatii de muzica de camera, cum ar fi de exemplu cvartetul Brassai, sau chiar ca solist.
Colaborarea dintre cei doi artisti este destul de recenta, avand o vechime de cca. doi ani, dar are antecedente, Elod Kostyak colaborand la concertul de diploma a Gabriellai Brezoczki, sustinut la Debrecen.
WEBERBAU are sensibilitatea creatorilor, deschiderea spre frumos. Daca Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca a avut amabilitatea de a onora acest concert prin Inaltul Patronaj al insusi Consulului General, domnul Lajos Mile, care a rostit inaintea concertului un generos cuvant de deschidere, WEBERBAU a considerat importanta sustinerea acestui concert, cum sustine frecvent foarte multe concerte de muzica clasica. Publicul meloman, precum si artistii protagonisti sunt profund recunoscatori firmei WEBERBAU pentru calitatea de mecena al culturii pure.
"

 

 • "Corectitudine. Incredere. Profesionalism. Colaborare permanenta cu arhitectul. Rezultatul final: bucuria comuna a casei construite."

  Peterffy Miklos - arhitect

 • "Profesionalism rar intalnit, abordare cu maxima atentie si aplecare - toate intr-o echipa plina de coeziune si entuziasm: WEBERBAU"

  Macalik Arnold - arhitect

 • "Compania Weberbau a fost consultantul nostru pe parcursul proiectului, tinand cont de toate cerintele investitiei, dar avand in vedere solutiile cele mai optime. Serviciile de consultanta prestate de Weberbau ne-a ajutat sa eficientizam costurile investitiei si sa finalizam o lucrare de care suntem mandrii."

  Negele Eniko - Corso Bistro

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes. Am fost foarte multumita de lucrarile contractate cu aceasta firma, au fost bine executate si au fost respectati termenii de predare."

  Stoica Matilda - director Etichett Prod

 • "Colaborarea cu firma Weberbau a fost una de succes, bazandu-se pe experienta si expertiza personalului tehnic, coroborata cu o coordonare precisa si eficienta. Lucrarile efectuate au fost de o calitate ridicata iar derularea lor s-a facut cu meticulozitate."

  Popa Florin - beneficiar

 • "Construirea casei care inseamna ”acasa” pentru familia noastra, a fost un proiect la care a contribuit fiecare membru. Am incredintat executarea proiectului companiei Weberbau pe considerente profesionale, si am obtinut caminul dorit"

  Mircea Suciu - director Comelit s.r.l.